Compensatie van de woekerpolis?

De woekerpolis houdt veel klanten met een particuliere beleggingsverzekering nog steeds bezig.  Zo ontvangt het televisieprogramma Kassa regelmatig mails van mensen die nog steeds niet weten of ze een compensatie krijgen voor teveel betaalde kosten en zo ja, hoe hoog die is. Mensen maken zich boos: of omdat ze na één brief nooit meer iets hebben gehoord; of omdat ze drie of vier keer op rij een brief hebben ontvangen met wéér een nieuwe datum.

Nog bijna anderhalf miljoen polishouders hebben dus nog steeds geen bericht. Vooral veel klanten van Nationale-Nederlanden, REAAL en AEGON wachten nog. In de Aanbeveling van de Ombudsman Financiële Dienstverlening Wabeke uit 2008 staat dat verzekeraars uiterlijk in 2009 hun klanten moesten inlichten over een eventuele compensatievergoeding.  Als reden voor de lange duur wordt vooral aangegeven dat het een complexe operatie is. Nationale-Nederlanden beroept zich op het feit dat zij het in november 2011 uitgebrachte advies van het Ministerie van Financiën hebben afgewacht om hun onze klanten daarna in een keer goed te kunnen informeren.


Lange duur slecht voor klant

Voor de klant is het van belang om zo snel mogelijk inzicht te krijgen in een eventuele compensatievergoeding. Hoe langer dat bericht duurt, des te langer schuiven mensen de beslissing voor zich uit wat ze met hun woekerpolis aan moeten. In Kassa hebben we namelijk steeds gesteld dat die compensatieregeling veel te mager is. Veel mensen zijn beter af die woekerpolis te beëindigen.  Nu kun je zeker wel actie ondernemen voordat je daar bericht over hebt, maar het is logisch dat klanten – die zich al bedonderd voelen - toch erg benieuwd zijn of ze wat terug krijgen van de teveel betaalde kosten. Wij blijven dit onderwerp in ieder geval volgen.