Een nieuwe strijd tegen woekerpolissen

De huidige compensatieregelingen in de woekerpolisaffaire zijn onvoldoende. Verzekeraars moeten hun benadeelde klanten ook de echte schade uit het verleden terugbetalen.

Dat zegt woekerpolisexpert René Graafsma, met Eric Smit auteur van het boek ‘Woekerpolis, hoe kom ik er vanaf?’, tegen NUzakelijk.nl.

"De huidige compensatieregeling komt in feite slechts neer op het omzetten van een polis om in de toekomst lagere kosten te betalen. Maar daarmee is er nog weinig tot niets gecompenseerd van de torenhoge kosten die in het verleden zijn betaald. Het is een niks-verhaal."

Gevolgen

Daar wil Graafsma met de website Wonderpolis.nl (live sinds zondag), opgericht op initiatief van verzekeraarklachten.nl, verandering in brengen. De ‘Graafsma methode’ wil ook de schade uit het verleden vergoed krijgen van verzekeraars.

"De gevolgen zijn groot. Het gaat om heel veel geld en bovendien is het een signaal naar de financiële wereld. Het gedrag van verzekeraars irriteert mensen."

Investering

Mensen die ‘van woekerpolis naar wonderpolis’ willen, moeten eenmalig 50 euro betalen. Daarna maken klant en (gecertificeerd) financieel tussenpersoon zelf een prijsafspraak. Is het niet zuur om opnieuw in de buidel te moeten tasten voor die toch al dure woekerpolis?

"Het is een investering die je terugverdient", stelt Graafsma. "In het eerste gesprek wordt aan de hand van een schadeberekening bepaald of het zinvol en haalbaar is om een procedure aan te gaan. Je kunt met de intermediair ook een ‘no cure no pay’-afspraak maken."

"Als consument moet je doorpakken – om dat vreselijke woord te gebruiken. Je moet niet alleen je polis oversluiten en zomaar het schikkingsvoorstel accepteren, maar een dossier vormen en procedures aangaan."

Graafsma, die zelf vroeger als financieel tussenpersoon woekerpolissen heeft verkocht, zal ook namens zijn voormalige bedrijf een aantal verzekeraars op die manier aansprakelijk stellen.

Einde

De publieke ophef rond de ondoorzichtige en dure beleggingsverzekeringen - door Tros Radar omgedoopt tot de ‘woekerpolisaffaire’ - speelt al sinds 2006. Komt het einde in zicht? "Nee, het gaat nu juist weer beginnen. We hebben gewacht op uitkomsten van onderzoek", zegt hij.

De ‘best of class’-regeling die daaruit is voortgekomen, moet volgens politiek Den Haag een einde maken aan de affaire. "Maar dat is slechts een idee voor beleid. Het kan niet worden afgedwongen. Zo kunnen verzekeraars nog jarenlang op dezelfde manier doorgaan en geld verdienen dat gewoon van de klant is. De schade neemt elke dag verder toe."