Welke hypotheken kan ik ontwoekeren?

Levenhypotheek

De levenhypotheek is eigenlijk niets meer dan een aflossingsvrije hypotheek met daaraan gekoppeld een levensverzekering (Woekerpolis). Deze verzekering kan uitkeren bij in leven zijn op de einddatum of bij eerder overlijden. Veelal wordt deze vorm van hypotheek gekoppeld aan beleggingen, maar ook varianten met een vaste vergoeding en daarbij een "deelname in de winst" van de maatschappij komt voor. Naast de hoge kosten van de polis betaald u meestal ook teveel premie voor de risicoverzekering die verwerkt is in deze hypotheekvorm.

Beleggingshypotheek

De beleggershypotheek is een hypotheek die bestaat uit een aflossingsvrije hypotheek en een daaraan gekoppelde beleggersrekening. Van een levensverzekering is geen sprake. Een eventueel kapitaal bij overlijden dient dus te worden afgesloten middels een losse overlijdensrisicoverzekering. Deze is vaak wel gesloten omdat de hypotheekverstrekker dit verplicht. Ook is gebleken dat er dus zeer veel kosten in rekening zijn (worden) gebracht op losse beleggersrekening van de hypotheekverstrekker.

Spaarhypotheek

Bij de spaarhypotheek spaart U een bedrag dat na een bepaalde periode precies datgene oplevert dat U vooraf heeft afgesproken. U krijgt over de inleg meestal dezelfde rente als U ook betaalt aan hypotheekrente. Op dit moment betekent dit dus dat U ca. 5,5% rentevergoeding kunt ontvangen. Aan de spaarhypptheek zit vaak ook een levensverzekering gekoppeld die een bedrag uitkeert bij eerder overlijden dan de einddatum van Uw spaarpolis. De premie van deze tradionele spaarverzekeringen blijken zeer hoog te zijn. De reden is dat de risicopremie nog veel te duur is binnen dit product.